Hängivna matnördar
och egensinniga innovatörer

Vi som driver Marine Taste är hängivna matnördar och egensinniga innovatörer från den svenska västkusten. Det vi framför allt har gemensamt är vår kärlek till havet och omsorg om miljön.

Idén att göra en mustig fond av sjöpung väcktes 2017, när en ljuvlig hummerliknande doft spred sig från koket där vi gjorde ekologiskt fiskfoder av just sjöpungar. Ekologiskt fiskfoder är nämligen en produkt vi också jobbar med i systerbolaget.

Efter att ha provat oss fram lyckades vi till sist få fram rätt smak och konsistens för vår första matprodukt, Ciona Fond. Eftersom vi var först på den svenska marknaden med att använda sjöpung i livsmedel måste produkten genomgå extra noggranna kontroller. Så äntligen, våren 2019, blev alla tillstånd klara och försäljningen började.

November 2019: Vi fick 5 av 5 gafflar i Allt om Mat! Vi är stolta och mycket glada; ”Ultimat umami”.

Januari 2020: Mycket positivt omnämnande i artikel Så smakar maneter, tång och sjöpung efter test av Göteborgspostens konsumentpanel.

Oktober 2021: Guld Svenska mästerskapen i mathantverk – Eldrimner. Mycket stolta blev vi.

Guldmedaljen

Våra odlingar ligger i havet utanför Lysekil och innanför Tjörn. Det är alltid lika spännande att vara med på båten för att håva in nästa skörd. Under stor omsorg tillagas sedan våra produkter i vår lokal i Stenungsund.

Kontakta oss
karl@marinetaste.com
Telefon 0723 73 59 18
Marine Taste
Ängsvägen 12
444 31 Stenungsund

Om Ciona intestinalis
Ciona intestinalis är en av cirka 20 arter av sjöpungar som växer längs den svenska västkusten. Det är ett anemonliknande vattendjur som sitter fast på bland annat stenar under vattenytan.

I länder som Korea, Chile och längs Medelhavet är sjöpung inte alls ovanligt på matbordet. I det svenska köket däremot är sjöpungen en relativt okänd produkt. Det vill vi på Marine Taste ändra på. I våra ögon och gommar är den en gyllene råvara och en exklusiv smaksättare som fler borde upptäcka.